Over mij

Mijn naam is Anneke. Ik ben 55 jaar en van jongs af aan gek op fotografie. Mijn vader fotografeerde graag en ontwikkelde de foto’s zelf. Toen ik van hem een oude analoge camera mocht gebruiken, werd het al gauw mijn passie. Mijn eerste fotorolletje heb ik in Dokkum volgeschoten. Door een donkere jeugd is die passie lang verstopt geweest. In 2007 kocht ik een spiegelreflexcamera en kon ik mij daar weer helemaal in verliezen. Zo won ik de eerste fotowedstrijd en begon ik foto’s te plaatsten op Nufoto.nl. Later werd ik geselecteerd tot een van de fotografen met wie het ANP ook wilde samenwerken.

‘Van de 30 duizend op NUfoto geregistreerde amateurs, heeft het ANP een keurkorps geselecteerd: 24 mannen en vrouwen die kunnen bogen op een onberispelijk imago. Van hen vallen dus geen korrelige, scheve plaatjes te verwachten, maar foto’s die niet of nauwelijks onderdoen voor die van professionele fotografen’. Artikel in de Volkskrant van 13-2-2012 door Sterre Lindhout. 

Doordat ik in die tijd alles fotografeerde (van portretfotografie tot 112 fotografie) raakte ik een beetje het spoor bijster. Het is een harde en zakelijke wereld. Fotografen duwen elkaar letterlijk weg. Toen ik foto’s maakte van een ongeluk waarbij een jongeman overleed en daar een koude en mistige sfeer hing en het ook nog een vriend van mijn zoon bleek te zijn, was het voor mij genoeg. Altijd maar de eerste willen zijn en zoveel mogelijk scoops te willen hebben. Zo heb ik heel wat jaren daarna alleen met een telefoon gefotografeerd en heb ik in het onderwijs gewerkt, waar ik eerder ook werkzaam was. 

Naast fotograferen werk in het onderwijs. De natuur is mijn thuis, al jaren. De afgelopen jaren doe ik aan trailrunning en combineerde ik het fotograferen (met de telefoon) met de trailruns door de prachtige natuur op de Veluwe. Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn. De Veluwe is schitterend, adembenemend mooi. De natuur oordeelt niet en er valt zoveel te ontdekken. Voor mij is het het wonder van de schepping. Inmiddels (nog maar kort) ben ik weer de trotse bezitter van een spiegelreflex en combineer ik trailrunning met wandeldagen. Op de wandeldagen neem ik mijn camera mee. Ook heb ik besloten om mijn foto’s te verkopen. Zo hoop ik licht en liefde voor de natuur vast te leggen en door te geven.